♥ Translate in your own language

donderdag 11 november 2010

Recept van Mirjam

Marry had een reactie geschreven of ik niet wat leuke recepten voor de koude winter avonden had, nou ja ik ben niet zo'n echte keukenprinses maar..... ik heb vroeger heel veel gebakken. Mirjam had een tijdje terug een heerlijk recept, ik had het gemaakt en ik kan je vertellen het is heerlijk, eigenlijk te lekker. Misschien iets voor de Sinterklaas avond!!

Chocoladetruffeltaart
1 pak verkruimelde bastognekoeken
175 gram roomboter
600 ml slagroom
600 gram pure chocolade

  • Laat de boter in een pannetje op laag vuur smelten, maar niet bruisen. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel het mengsel over de bodem van de bakpapier beklede springvorm of andere vorm. Zorg ervoor dat de bodem helemaal bedekt is en druk het goed aan, met je vingers of de achterkant van een lepel.
  • Laat de taartbodem in de koelkast afkoelen terwijl je de vulling maakt.
  • Breek de chocola in een kom. Zet de kom op een pan waar een klein laagje kokend water inzit, maar zorg ervoor dat het water de kom niet raakt. (Dit is "au-bain-marie" verwarmen.)
  • Dek de kom af met een deksel of een bord en zet het geheel op een zacht vuur. Als de chocola (bijna) helemaal gesmolten is, haal je de pan van het vuur en de kom van de pan. Laat de gesmolten chocola afkoelen. (Als je warme chocola door de geklopte slagroom mengt, verdwijnt de lucht weer uit de slagroom en hou je chocoladepasta over.)
  • Klop ondertussen de slagroom stijf.
  • Meng de gesmolten chocola door de geslagen slagroom. Zorg ervoor dat je geen witte strepen meer ziet. Als je een glaasje cognac, espresso of iets anders sterks wil toevoegen is dit het moment.
  • Stort de chocolademousse op de taartbodem, strijk de bovenkant glad en laat de taart een nacht opstijven in de koelkast, eventueel versieren met slagroom toefjes of walnoten, enz.

Nog een Tip over koekkruimels. Om de koekjes tot kruimels te krijgen heb je meerdere opties. De makkelijkste is met een keukenmachine (en dan de pulsknop gebruiken). Iets minder geavanceerd is het hak molentje van de staafmixer. Daar moet je de koekjes in twee porties in verkruimelen, als je het in één keer doet hou je wonderbaarlijk genoeg een hak molenbakje vol heel fijn koekjesgruis en vijf hele bastognekoeken over. Heel curieus, zeker als je met biskwietjes was begonnen. Als je niet van de elektrische apparaten bent, kun je de koekjes ook in een stevige plastic zak doen en de koekjes met een deegroller (of een willekeurig ander slagwapen) tot gruis meppen. Zorg wel dat het zakje stevig en goed dicht is, anders moet je de kruimels later weer van het plafond stofzuigen.

Truus

1 opmerking:

Linda zei

12 november 2010 at 19:48

mmmmmm…ergggg lekkerrrrr, weet je wat ook zo lekker is….jouw appeltaart !!! ;-)