♥ Translate in your own language

dinsdag 11 november 2008

Sint Maarten 2008

Sint Maarten, de koeien hebben staarten’

De jaarlijkse feestdag van Sint Maarten nadert en ook over deze heilige bestonden er verschillende versjes en liedjes. Kinderen gebruikten ze bij de traditie om in optocht langs deuren te trekken, waarbij ze met koek en snoep werden beloond.

Een van de bekendste versjes luidde: ‘Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten. De meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sint Maarten aan.’

Een andere tekst: ‘Elf november is de dag dat mijn lichtje, branden mag.’ Dit laatste versje sloeg op de lichtjes die vaak in de optochten werden meegevoerd. Overigens komt deze traditie nog steeds op verschillende plaatsen voor.

Een andere variatie van het liedje is: ‘Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten, de koeien hebben horens, de kerken hebben torens, de torens hebben klokken, de meisjes dragen rokken, de jongens dragen broeken en wij gaan Sint Maarten zoeken.’

Het is 11 november, wees dan ook zeker niet verbaasd wanneer er na het eten een groep kinderen met lampionnen voor de deur staat. Het is dinsdagavond namelijk Sint Maarten. Een katholiek feest dat langzamerhand is uitgegroeid tot een kinderfeest, waarbij geloof of afkomst geen verschil maakt.

Ik wil ook nog even een prachtige foto plaatsen van Marry "zelf gemaakt herfst stuk" mooi hé. Klik op de foto voor groter.

Photobucket - Video and Image Hosting

Fijne Avond Truus

Geen opmerkingen: