♥ Translate in your own language

zaterdag 14 februari 2009

Valentijndag 2009


Wat is Valentijnsdag

Hoe is het eigenlijk begonnen, dat gebruik om een geliefde een attentie te sturen op 14 februari? En waarom hoort dat eigenlijk anoniem te gebeuren?

Geschiedenis.

Over de oorsprong van Valentijnsdag doen een aantal verschillende verhalen de ronde. In de meeste gevallen wordt de oorsprong gezocht in het oude Rome. 14 Februari was de dag van de Godin Juno. Zij was de koningin van alle goden en godinnen en de beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Op het festival dat een dag na haar feest begon, werden Romeinse jongens en meisjes door middel van een soort loting samengebracht. Dit festival zou de voorloper zijn van het latere Valentijns feest.

In 1381 werd reeds neergeschreven dat 14 februari de dag was dat de vogels begonnen met paren. Ook bij mensen zou de 'paringsdrang' op die dag de kop op steken.

De bijnaam 'Valentines' voor liefdesbrieven komt van een Franse graaf. Hij werd in het begin van de vijftiende eeuw gevangen genomen door de Engelsen en vastgezet in de 'Tower of London'. Hij schreef zijn vrouw liefdesgedichten en -brieven, die hij 'Valentines' noemde.

Duidelijk is in ieder geval dat één van bovenstaande personen de echte Sint Valentijn of Valentines moet zijn geweest en dat 14 februari een speciale dag is voor geliefden.Geen opmerkingen: